Фельдшерка із села Мілієве Іванна МЕЛЬНИЧУК у вересні 2022 року подалася на грант від урядової програми “Власна справа” та отримала 150 тисяч гривень. За ці кошти придбала теплицю площею 40 кв м та допоміжне обладнання.
Про це йдеться у публікації molbuk.ua
Іванна зупинилася на вирощуванні зелені: салату, цибулі, кропу та петрушки. За словами підприємиці, її основна професія сприяла такому вибору.
“Я працюю медикинею та сама люблю споживати зелень, адже знаю, що в ній міститься багато вітамінів і мікроелементів. Тому хочу пропагувати здоровий спосіб життя та вводити ці продукти в раціон кожної людини. Дуже важливо, щоб така їжа була доступною для всіх і не містила хімічних домішок, адже те, що привозять узимку з-за кордону, не є настільки якісним”, – каже Іванна Мельничук.
Про грант жінка дізналася від колеги, яка на “Власну справу” отримала 250 тисяч гривень і створила консультативний центр, що надає бухгалтерські послуги. Після цієї інформації Іванна звернулася до колеги з проханням допомогти їй взяти участь у цій програмі.
“Вона мені допомогла, адже її центр надає такі послуги. Я досить ризикова й люблю робити сміливі кроки. Спочатку задумалася, що саме вирощувати – овочі чи квіти? Оскільки важливо, щоб справа приносила прибуток, я зупинилася на зелені”, – розповідає підприємиця.
У вересні Іванна Мельничук подала заявку на грант, а вже в листопаді отримала позитивне рішення. Наступного місяця їй нарахували кошти.
“На початку 2024 року я переказала гроші постачальникам, у яких замовила все необхідне. Наприкінці зими ми встановили теплицю, і вже в березні вона почала працювати”, – говорить Іванна Мельничук.
За отримані кошти підприємиця замовила теплицю, систему для поливу, освітлення, піч для опалення, касети для вирощування рослин, а також закупила насіння зелені й саджанці ремонтантних сортів ягід.
“Теплицю я встановила в саду. У ній росте салат, кріп, петрушка та цибуля. До того ж я вже близько семи років займаюся ягідництвом. Цього року придбала дегідратор і спробувала сушити врожай. Також із розсади, яку виростила в теплиці, виросли кавуни та броколі”, – ділиться пані Іванна.
За умовами гранту, Іванна влаштувала на роботу одну людину.
“Мені дуже зручно, що є помічник, який допомагає. Я сплачую за нього податки та виплачую йому зарплату. Зараз, узимку, через перебої з електроенергією вести таку справу не дуже вигідно”, – каже підприємиця.
Спочатку Іванна реалізовувала зелень через знайомих, родичів і сусідів. Зараз у неї є постійні покупці: ресторан, магазини та базарні торговці.
“Взимку листовому салату потрібно близько 70 днів від висаджування до збору врожаю. Улітку цей процес займає трохи менше часу. Загалом цього року я зібрала чотири врожаї”, – розповідає Іванна Мельничук.
Іванна планує розширювати бізнес. Вона хоче створити невелике тепличне господарство й наразі навчається цього за програмою TalentA-2024 для жінок, які працюють у сільському господарстві.