У Глибоцькому ліцеї діє шкільне підприємство Green Spot. Тут учні вирощують та продають мікрозелень. Частина прибутку витрачається на соціальні заходи в Глибоцькому ліцеї.
Про те, що таке мікрозелень та як її вирощують читайте у матеріалі “МБ”
Задум створити шкільне підприємство виник два роки тому. Керівниця команди та маркетинговий менеджер Євгенія Глобак розповіла про те, що таке мікрозелень, чим вона відрізняється від звичних рослин.
Що таке мікрозелень та як її вирощують
Мікрозелень – це молоді паростки рослин, які збирають на стадії появи перших листків. Її можна вирощувати навіть вдома на підвіконні чи стелажі. Перший урожай можна зібрати вже за 7-14 днів.
“Щоб виростити мікрогрін, насамперед треба обрати насіння. Для цього годиться горох, соняшник, редька, рукола, броколі тощо. Далі варто підготувати контейнер, обрати субстрат. Надалі рівномірно розподіляємо насіння по поверхні субстрату і зволожуємо водою двічі на день. Не менш важливим є забезпечити 12-16 годин світла. Після того, як паростки досягають 5-10 сантиметрів, зрізаємо ножицями”, – кажуть учениці.
За їхніми словами, вирощувати мікрозелень досить легко, адже для цього потрібні лише якісне насіння, контейнер, субстрат, вода та світло.
“Містить більше вітамінів, ніж дорослі рослини”
У мікрозелені в 40 разів більше вітамінів, ніж у зрілих рослин. Вона підтримує імунітет, нормалізує травлення та знижує рівень холестерину.
“А ще мікрозелень містить багато вітамінів, мінералів та антиоксидантів. Нею також прикрашають страви”, – каже Євгенія Глобак.
“За час роботи проєкту ми виростили близько 170 упаковок різної мікрозелені. Нашими клієнтами є вчителі, діти, батьки та інші жителі громади. Також маємо гуртових покупців”, – каже дівчина.
План вдалось реалізувати у рамках ініціативи “Інтеграція молоді з-поміж ВПО у місцеві громади області”.
“Два роки тому ми разом з вчителькою біології Наталією Гаврилюк працювали над науковою роботою. Реалізувати бізнес-план Green Spot вдалося після того, як взяли участь у проєкті”, – розповідає Євгенія Глобак.
На сьогодні в команді бере участь шість учасниць.
“Ми навчилися працювати в команді, правильно розподіляти обов’язки та взаємодіяти з клієнтами. Також навчилися вести бюджет, розраховувати витрати й прибутки. На сьогодні Green Spot прагне вийти на ширший ринок. Хочемо постачати мікрозелень по всій країні”, – каже Є. Глобак.
Фото надала Євгенія Глобак.